13 maja br. miała miejsce uroczystość otwarcia pracowni mleczarskiej w Powiatowym Centrum Edukacji Zawodowej we Wrześni.
Pracownia mleczarska została wyposażona w nowoczesne maszyny i urządzenia do szkolenia praktycznego w zawodach: technik przetwórstwa mleczarskiego, technik technologii żywności, technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności oraz operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Nowe wyposażenie to: kocioł serowarski, kocioł twarożkarski, prasa pneumatyczna, komora do dojrzewania serów, komora termostatowa do dojrzewania napojów fermentowanych, zbiorniki procesowe do produkcji napojów fermentowanych, zestaw membranowy (nanofiltraca) do mleka i serwatki oraz sprzęt kontrolno-pomiarowy. To wyposażenie oraz to sprzed modernizacji, takie jak zestaw do obróbki mleka i śmietanki, zestaw do produkcji lodów, zestaw do produkcji serka metodą ultrafiltracji, masielnica, termizator do serów i deserów czy maszyny pakujące zapewniają kompletną realizację programów nauczania w zawodach spożywczych.
Celem spotkania było:
– omówienie stanu kształcenia mleczarzy w Polsce i w Europie oraz możliwości kształcenia pracowników młodocianych w zakładach mleczarskich,
– przedstawienie oferty edukacyjnej PCEZ dla młodzieży szkolnej oraz formy i zakres współpracy,
– omówienie współpracy pomiędzy PCEZ, zakładami mleczarskimi i zakładami pracującymi na rzecz mleczarstwa.
W spotkaniu brali udział: starosta wrzesiński Dionizy Jaśniewicz, przedstawiciele firm dostarczających wyposażenie pracowni, przedstawiciele firm produkujących dodatki stosowane w realizacji programów szkolnych, przedstawiciele zakładów mleczarskich zainteresowani kształceniem pracowników młodocianych, dyrektorzy i nauczyciele szkół i placówek oświatowych.
Obecnie w pracowni mleczarskiej jest realizowane szkolenie praktyczne w zawodzie technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności oraz kursy napoje i desery mleczne w ramach projektu pn. „Rozwój szkolnictwa zawodowego na terenie powiatu wrzesińskiego – stawiamy na kształcenie fachowców”, a w przyszłym roku szkolnym kolejne kursy z zakresu produkcji serów i twarogów.
Pracownia mleczarska jest jedną z kilkunastu pracowni zmodernizowanych w ramach projektu „Rozwój szkolnictwa zawodowego na terenie powiatu wrzesińskiego”.