
Smaczny i zdrowy produkt, czyli taki, którego poszukujemy, wymaga nowoczesnych maszyn i urządzeń, funkcjonalnych budynków, wysokiej jakości surowców i przede wszystkim wykwalifikowanych pracowników, którzy go wyprodukują.
Właśnie Września, a we Wrześni Powiatowe Centrum Edukacji Zawodowej oferuje szkolenia mleczarskie we wszystkich specjalnościach. W odpowiedzi na oczekiwania producentów przetworów mlecznych PCEZ zorganizowało w miesiącu marcu kurs dla twarożkarzy
i aparatowych mleka, a w kwietniu kurs dla serowarów i operatorów wstępnej obróbki mleka.
W obydwu wzięło udział 20 pracowników z 6 zakładów mleczarskich z całej Polski.
Każdy kurs trwał tydzień obejmował 35 godzin szkoleniowych teoretycznych oraz praktycznych. Uczestnicy otrzymali specjalnie przygotowane materiały szkoleniowe. Kurs był bardzo intensywny, ale uczestnicy znaleźli również czas na zwiedzanie miasta. Wszyscy stwierdzili, że nasza Września zrobiła na nich bardzo duże i pozytywne wrażenia.
Centrum we Wrześni dołożyło kolejną cegiełkę w doskonaleniu zawodowym pracowników zakładów mleczarskich.
Marek Dyba

Uczestnicy kursu 24 – 28.03 2025

Pracownicy/ producenci wspaniałych twarożków śmietankowych z Strzałkowa z Markiem Dybą – kierownikiem kursu

Dyrektor PCEZ Przemysław Borecki i Marek Dyba wręczają zaświadczenia