Pracownia technologiczna jest przeznaczona głównie do doskonalenia zawodowego pracowników zakładów mleczarskich i innych spożywczych oraz wykonywania prób technologicznych w skali półtechnicznej. W skład pracowni wchodzą: pomieszczenie technologiczne, sala dydaktyczna oraz węzeł sanitarny.
Stanowiska szkoleniowe:
- Stanowisko do produkcji serów dojrzewających i twarogów
- Stanowisko do produkcji serków i deserów mlecznych z zastosowaniem ultrafiltracji
- Stanowisko do suszenia mleka metodą rozpryskową
- Stanowisko do produkcji masła
- Stanowisko do analizy mleka i jego przetworów
- Stanowisko do produkcji napojów fermentowanych
Podstawowe maszyny i urządzenia:
Kocioł serowarsko-twarożkarski z funkcją pasteryzacji mleka, wanna serowarsko-twarożkarska, prasa serowarska pneumatyczna, prasa serowarska śrubowa, wirówka, homogenizator, termizator, zestaw do ultrafiltracji z membranami ceramicznymi, masielnica, chłodnia, stół ociekowy, analizator do mleka, cieplarka, wagi, wagosuszarka, sprzęt pomiarowy, szkło laboratoryjne
Oferta szkoleń mleczarskich:
- Kurs serowarski
- Kurs twarożkarski
- Kurs twarożkarski
- Kurs aparatowego wstępnej obróbki mleka
- Kurs aparatowego napojów mlecznych
- Kurs operatora maszyn pakujących
- Kurs operatora stacji mycia
- Kurs HACCP